فهرست مطالب

مطالعات فهم حدیث - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه مطالعات فهم حدیث
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد پاکتچی صفحات 9-27
    احادیث خلق آدم «علی صورته» که به طور گسترده در جوامع حدیثی نقش بسته اند، در طی سده های متمادی زمینه ای برای چالش عقایدی میان جریان های مختلف جهان اسلامی، به ویژه محدثان متکلمان بوده است. در پهنه تاریخی این چالش ها، ویژگی سده های دوم و سوم از آن روست که در مسیر مطالعه آنچه در این برهه درباره احادیث یاد شده گذشته، به نکته های ارزشمندی درباره فضای فکری در عصر شکل گیری مذاهب و علوم اسلامی و چگونگی گفت و گو میان اصناف و طوایف دست یافت. پرسش اصلی در مقاله حاضر آن است که در طی سده های دوم و سوم هجری، محدثان در عملکرد خود در نقل احادیث «علی صورته/ صوره الرحمن» تا چه حد به خطوط قرمز متکلمان در این باره حرمت نهاده اند و ارزیابی متکلمان، در کلیت مواجهه خود با این احادیث، نسبت به امانت داری محدثان در نقل چه بوده است؟ روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، در مواجهه با جنبه نقلی احادیث، گونه شناسی اسنادی- متنی و در مواجهه فهمی با مسئله، روش تاریخ اندیشه است.
    کلیدواژگان: تنزیه و تشبیه، گونه شناسی اسنادی، متنی، تاریخ اندیشه، بوم های حدیثی، فقه الحدیث
  • قاسم بستانی صفحات 29-63
    ابدال یکی از اصطلاحات فرهنگ اسلامی نزد فریقین است که از دیرباز بر زبان احادیث و علمای دین ظاهر شده است. اما این اصطلاح به چه معناست؟ مصادیق آن کدامست؟ نظر اهل سنت و شیعه در این باره، با توجه به احادیث و نظرات مطرح، چیست؟ در این مقاله سعی می‏شود از طریق پژوهشی کتابخانه‏ای، با بررسی احادیث ابدال و نیز اقوال مرتبط بدان، هر چه بیشتر مدلول و مراد این اصطلاح نزد مسلمانان و نیز عقیده آنان نسبت بدان کشف ‏شده و در نهایت آشکار ‏گردد که این اصطلاح به هیچ وجه به صورتی دقیق با معنایی مشخص به کار نرفته است و بسیاری از دانشمندان نسبت به اصالت اسلامی این اصطلاح و احادیث دربردارنده آن به دیده تردید و انکار نگاه می کنند. امید است که این مقاله گامی کوچک در مفهوم شناسی یکی از اصطلاحات اسلامی بردارد.
    کلیدواژگان: اسلام، حدیث، ابدال
  • سید کاظم طباطبایی، محسن رجبی قدسی صفحات 65-93
    پیامبر اکرم (ص) همزمان با بنیان گذاری قرائت و کتابت قرآن کریم، نظام آموزش آن را با هدف فهم و دریافت، و بکارگیری زبان قرآن پایه گذاری کردند. از این رو، بر اساس زمینه های صدور حدیث نزول قرآن بر هفت حرف، رسول خدا نه تنها قرائات ناشی از اختلاف های لهجه ای و گویشی مسلمانان را تجویز کردند، بلکه از گسترش تصریفات قرآنی در سه حوزه کلمات، آیات و سوره ها استقبال، و آن را تحسین می کردند؛ قرائات تصریفی را می توان نماد پویایی و زایایی زبان قرآن دانست که صحابه آن را به صورت مزجی با آیات قرآن یا به شکلی جدید که برگرفته از ساختار زبان قرآن بود، به کار می بردند. این نوشتار بر پایه همین رویکرد، بر آن است که جمع و تدوین قرآن در عهد نبوی و با اشراف و تعالیم آن حضرت سامان یافته است؛ پس از رحلت رسول خدا و درگذشت برخی صحابه که از قرائات تصریفی رسول خدا آگاهی داشتند، عمر بن خطاب پیشنهاد جمع آنها را به ابوبکر داد، ولی در عین حال، در دوران خلافتش محتاطانه از گسترش دامنه این گونه قرائات در میان مسلمانان جلوگیری کرد. در ادامه این روند، عثمان بن عفان با تهیه و تدوین مصاحف امام، مصحف‏ها و جزوه های حاوی قرائات برخی از صحابه در مدینه را از بین می برد تا رسم الخط معیار و متن مکتوب قرآن به صورتی یکسان باقی بماند.
    کلیدواژگان: سیره نبوی، آموزش قرآن، ترویج قرآن، زبان قرآن، اختلاف قرائات، رسم المصحف، مصحف علی (ع)، احرف سبعه
  • مجید معارف، مهدی هادیان صفحات 95-119
    کتاب «نقد کتب حدیث» از آثار یکی از مولفان عصر حاضر است که در نویسنده آن به تصور خود، به معرفی احادیث جعلی موجود در منابع روایی شیعه پرداخته است. دقت در روش کاری مولف نشان می دهد که برخی روایات موجود در منابع روایی، به اشتباه مورد نقد قرار گرفته اند و به نادرستی به عنوان حدیث مجعول معرفی شده اند. مهم ترین علت این مساله عدم بهره بردن مولف از روش های فقه الحدیثی برای فهم محتوای روایات است. بدین معنی که گاه، محتوایی به روایت نسبت داده می شود که مراد جدی معصوم از بیان آن روایت نبوده است. همین درک ناقص موجب می شود که برداشت از روایت، با اصول عقلی یا آیات قرآنی معارض به نظر برسد. لذا مولف را وادار می سازد که به موضوع بودن روایت حکم کند. حال آن که در صورت رعایت موازین فقه الحدیثی به ویژه توجه به تشکیل خانواده حدیث، می توان مفهوم واقعی روایات را به درستی درک کرد و در صورت کشف چنین مفهومی، به طور طبیعی، تعارض پیش گفته ایجاد نخواهد شد و محتوای روایت نیز برای حدیث پژوه قابل استفاده خواهد بود. در این مقاله سعی شده است با طرح چند نمونه از نقدهای آقای طباطبایی به کتب حدیث، اشکالات ایشان در فهم حدیث به جهت عدم تشکیل خانواده حدیث یا سایر موازین فقه الحدیثی، مورد بررسی قرار گیرد و نشان داده شود که چنین نقدی، تا چه میزان می تواند خطرناک و مشکل آفرین باشد.
    کلیدواژگان: نقد کتب حدیث، مصطفی حسینی طباطبایی، خانواده حدیث، فقه الحدیث، روایات موضوع
  • رسول محمدجعفری، اصغر هادوی، حسین محمدی صفحات 121-143
    در جوامع روایی و کتب تفسیری و اسباب نزول، برای بسیاری از آیات و سوره ها، سبب نزول گزارش شده است. اما از آن جا که تمام روایات اسباب به صحت نپیوسته است، محققان را بر آن داشته تا به ارزیابی سند و محتوای آنها همت گمارند. 12 سوره اول جزء 30 قرآن آکنده از روایات اسباب نزول می باشد که تاکنون تحقیقی بایسته و شایسته در زمینه ارزیابی سند و محتوای آنها انجام نشده است. در این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی تمامی روایات این بخش را - که ذیل 9 سوره، روایت اسباب نزول گزارش شده بود - گردآوری شده و از هر دو جنبه سند و متن مورد نقد و بررسی قرار گرفت. در بررسی ها مشخص گردید که روایات از جهت سند به دلیل یک یا چند اشکال رجالی یا درایه ای همچون: ارسال و انقطاع سند، راویان ضعیف، عدم استناد روایت به صحابی شاهد نزول؛ ضعیف می باشند و از جهت متن نیز - جز روایت امام صادق(ع) ذیل سوره عبس - به دلیل یک یا چند اشکال محتوایی مانند: عدم صراحت تعبیر راوی برای بیان سبب نزول، ناسازگاری با سیاق سوره، عدم مطابقت با دیگر آیات قرآن، مخالف بودن با روایات ترتیب نزول، عدم سازگاری با تاریخ قطعی، عدم تاخر نزول آیات با واقعه، همزمان نبودن قصه با نزول آیات، مهم نبودن قصه، ناسازگاری با جایگاه پیامبر(ص)، وجود اضطراب و اختلاف روایات ذیل یک سوره، مخدوش می باشند. در نهایت با فرض صحت این گزارش ها حداکثر می توان گفت اغلب آنها اجتهاد و تطبیق راوی بر آیات قرآن می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، اسباب نزول جزء 30، سند شناسی، نقد محتوایی
  • سید رضا مودب، صمد عبداللهی عابد صفحات 145-165
    ملا علی قاری از علمای متاخر اهل سنت است که در کتاب «الاسرارالمرفوعه » به بررسی اخبار موضوع ، همت گماشته است. اهمیت بحث از حدیث موضوع در این است که گاهی احادیث سست ، موجب وهن اسلام می شود و ا همیت نقد کتاب مورد بحث در این است که مولف از آثار متقدمین در این فن ، بهره برده و به بررسی «احادیث موضوعه » مشهور بین عموم مردم ، اکتفا کرده است . انگیزه مصنف ، تمییز بین موضوع و مرفوع است که احادیث موضوعه اجماعی را جمع و گاهی تصحیح کرده است . ایشان به اموری که در شناخت مجعولات ، مشهورند ولی صحیح نیستند و علایم بازشناسی موضوع می پردازد. برخی احادیث این کتاب ، موقوف اند. برخی را از مفتریات شیعه دانسته ؛ در حالی که مستندات مهمی بر آن وجود دارد مثل حدیث وصیت و خلافت و ردالشمس بر علی(ع). قاری چند قاعده برای شناخت موضوعات مطرح کرده که از آن جمله است: نسبت گزاف به پیامبر(ص)، تکذیب حدیث با حس و تجربه، بی پایه و بی ارزش بودن حدیث که مورد تمسخر واقع شود، تناقض با سنت صریحه ، حدیثی که ادعا شود که پیامبر(ص) در حضور صحابه کاری انجام داد ولی صحابه اتفاق بر کتمان آن داشته باشند و نقلش نکرده باشند مثل حدیث غدیر که کلام ایشان صحیح نیست ؛ زیرا حدیث غدیر را تعداد زیادی نقل کرده اند و علامه امینی متذکر آنها شده است. ایشان در آخر کتاب ، چند علامت کلی مثل احادیث فضائل سور، فضیلت و یا ذم برخی صحابه و افراد و شهرها و... را برای احادیث موضوعه ذکر کرده که مواردی از آنها می تواند صحیح باشد.
    کلیدواژگان: اسرار المرفوعه، احادیث موضوعه، جاعلان حدیث، نقد حدیث، ملا علی قاری
|
  • Ahmad Pakatchi* Pages 9-27
    Narrations about Creation of Adam on “His Image” existed widely in the hadith sources for a long time have been as groundwork for theological challenges among different trend of Islamic world especially between traditionists and theologians. In the historical zone of these challenges, the feature of second and third centuries is that a long with the study of these kinds of narrations, valuable points about the mindset of the period of appearance of religions and Islamic studies and the quality of dialogue among guilds and clans have been achieved. The primary question of this study is that in the second and third centuries, how much the hadith scientists considered red line of the theologian regarding the accounting of narration about creation of Adam on “His Image? On the other hand, what was the evaluation of theologian in dealing with these hadiths regarding bailment of hadith scientist in their quoting? The method used in this study in dealing with the quoting of the hadith is text – document typology and in dealing with the way of its understanding is history of Idea.
    Keywords: transcendence_text – document typology_history of Idea_Feqh ul-Hadith_Narrative Area
  • Ghasem Bostanee Pages 29-63
    The term "Abdāl" is one of the Islamic terms among Shiite and Sunnite works which have appeared in the tradition books and has been used by theologians since long ago. But what does this term mean? What are its instances? Is it a genuine Islamic term and does it really have foreign instances? What do Shiite and Sunnite people think about it? This article attempts to discover the exact meaning of the term "Abdāl" through library research and by inspection of related expression and narratives. It is noteworthy that this essay will not directly and completely inspect the basic roots and origins of this term and the reason of its entry into tradition and Islamic culture. There are some explicit and implicit hints to it through the presented subjects of discourse. Finally it reveals that this technical term is no precisely defined.
    Keywords: Islam, narrative, Abdāl
  • Sayyed Kazem Tabatabaei, Mohsen Rajabi Qodsi* Pages 65-93
    The Holy Prophet founded the recitation and inscription of the Holy Qur’an and also the education system of the Quran for better understanding the Quran. According to the occasion of issuance of Hadith "seven letters", the Holy Prophet, not only, approved the Recitations of the Quran due to seven Arabic accents and dialects of Muslims; he acclaimed spreading of the Quranic readings in three areas: morphology of the words, verses, and chapters. Morphologic reading of the Qur’an are symbols of generative and dynamic the language of the Qur’an; companions employed them by the verses or new structure retrieved from the language of the Qur’an. This article is based on this approach, the collection and compilation of the Quran organized in the prophetic period and that has been supervised by his holiness and his teachings. After the death of the Holy Prophet, when companions were aware of morphologic reading of the Qur’an, Umar Ibn al-Khattab proposed Abu-bakar to collect them, but at the same time, during his caliphate prevented the spread of this recitation. After him, Uthman Ibn Affan extirpated companion written text and booklet containing their recitation in Medina to remain the standard orthography and written text of the Quran.
    Keywords: Prophet's Manner, Teaching the Quran, Language of the Quran, Recitation of the Quran, Seven Ahrufs
  • Majid Maaref, Mahdi Hadiyan Pages 95-119
    The book ''Naqd Kotob Hadith" has been written by one of the contemporary scholar which the author has attempted to introduce fabricated Hadiths in Shiite narrative sources. This paper tries to show that not only some Hadiths which have been criticized and introduced as a fabricated Hadith are not faked Hadith and wrong but also the author has made mistake. The main important reason for this matter is inattention to the principles and methods of understanding of Hadith for explanation and interpretation of traditions. For example sometimes it has been attributed something to the Imams or Prophet which is not the what they have mean. Hence, at the result of this misunderstanding the meaning of Hadith will be in contrast to the Quran and certain Hadith. This article through some examples from the book clarifies that author of the book has not considered to the principles and rules of science of understanding of Hadith, and it is clear that this matter is serious and perilous.
    Keywords: 'Naqd Kotob Hadith, Understanding of Hadith, fabricated Hadith, Mostafa Hoseini tabatabaee
  • Rasoul Mohammad Jafari*, Asghar Hadavi, Hosein Mohammadi Pages 121-143
    There are many narratives in traditional and exegetical works about occasions of revelation of the Quran. Because of weakness of these kinds of narratives both in chain and text many of the scholars believe that their evaluation is necessary. There are some traditions regarding occasion of revelation of first twelve chapters of the thirties part of the Quran, but there is no any academic and scientific evaluation about them. That's way this research intends to do this necessity. This survey shows that there are some problems in the chin of these narrations such as break of the chain, weakness of the narrator, not attributing to the companions those were wetness the event directly, and so on. Regarding their text also there are many problems caused scholars dont rely on many of these kinds of narrations except Hadith of Imam Sādeq. Some of these problems are contrariness of the narratives to the context and style of the chapters of the Quran, confliction to the other verses of the Quran, contrariness to the narrations which express the order of the revelation, opposition to the certain history as well as Prophet's position, not simultaneity of the narratives and events with the time of revelation of the chapters, and at last existence of some disagreement among narrations. With the assumption of the authenticity of these narratives it can be said most of them are companion individual point of view.
    Keywords: Quran, Narratives, Occasion of revelation, chain criticism, Textual criticism
  • Sayyed Reza Moadab, Samad Abdollahi Abed Pages 145-165
    Mulla Ali al-Qari is one of the most recent Sunni's scholars who have investigated faked hadiths in his book, al- Asrar al-Marfouaah Fi al-Akhbar al-Moudhoua. Significance of study about faked hadiths is that sometimes these kinds of hadiths cause invalidity of Islam. The reason why a critical review of such a book is significant is that he has analyzed and criticized reputed faked hadiths based on previous works in this regard, and in fact the author has profited from the earlier works and has examined fabricated traditions which are so famous among people. For receiving his intention, ha has utilized from some criteria such as attributing some things bad to the prophet, rejecting of hadith via intellectual evidences, experimental proofs, and so on. However, his criticism of some hadiths such as ''Ghadir's Hadith'' is incorrect. Since based on historical and rational reasons they are authentic and credible Hadiths. Hence, it is expected he criticize all hadith in a correct way.
    Keywords: alAsrar al-mrfouaah, Ahadith-e Mozoee, Hadith forgers, Criticism of Hadith, Mulla Ali al-Qari